reputatie, leugen, Beatrix

Reputatie en De Leugen

Fake-nieuws is hard op weg het woord van dit decennium te worden. Iemands reputatie ligt met een goedgemikte leugen maar zo aan gruzelementen. Mogendheden spelden elkaars bevolking sprookjes op de mouw en proberen verkiezingen te beïnvloeden. De waarheid als optie.

Achttien jaar na Beatrix’ verzuchting doe je er wijs aan niet alles te geloven wat je hoort, leest en ziet. Zoals Beatrice (What’s in a name?) de Graaf het bij haar ‘Spionage’-college op DWDD-University nog maar eens zei: “Eén bron is geen bron.” Als slechts één krant, website of club iets meldt zal het wel niet waar zijn. Een les die wij op de Academie voor de Journalistiek leerden maar die tegenwoordig in ieders lespakket thuishoort.

Reputatie
Intussen blijft het heel vervelend als de reputatie van jou of je organisatie doelwit wordt van gelieg en negatief geframe. Wat kun je doen?

Vuistregel: doe zo weinig mogelijk. In gewoon Nederlands: laat je niet opnaaien. Negeer zo lang als je kunt de mensen die je vertrouwen beschamen, onwaarheden over je verkondigen of frames ophangen. Vertrouw erop dat jouw in de loop van jaren opgebouwde reputatie niet zomaar door de eerste de beste leugen onderuitgeschoffeld zal worden.

Speel de agitator niet in de kaart met je verontwaardiging en verongelijktheid. Hoe machtelozer jij je voelt, hoe zekerder bullies zich wanen. Ze wíllen onder je huid kruipen, je raken, je móet je geduld verliezen. Want dan draai je jezelf al snel vast in een niet te winnen twistgesprek en ziet de buitenwacht je niet op je fraaist.

Voldoening
Gun niemand die voldoening. Vind steun en advies bij een niet emotioneel betrokkene. Bespreek je irritatie, schreeuw het uit voor mijn part – maar laat je niet te snel zelf verleiden tot publieke reacties wanneer je boos of bedroefd bent. Laat reageren dan als het enigszins kan over aan een vertrouwde en betrouwbare medestander.

(Mocht je intussen zelf ooit gevraagd worden om steun te leveren voor iemand die onder vuur ligt of dreigt te komen: wees wijs. Denk aan de voorzitter van die politieke vereniging, deze lente. Die was zo gis de premier en de Tweede Kamerfractievoorzitter van de grootste partij zijn onschuld te laten bezingen. Ze maakten daarmee acuut zijn probleem tot het hunne en hielpen uiteindelijk niemand verder.)