Postbussen

Richt je kritiek aan het juiste adres

In onzekere tijden als deze mengen velen zich met de moed der onwetendheid in discussies die normaliter zijn voorbehouden aan mensen die weten waarover ze praten. Ze wapenen zich met Wikipedia-lemma’s als ‘corona’ en ‘virus’ en mixen dat met de zaterdagbijlage tot een mening. Kritiek waaraan ze zich vast kunnen houden, ‘Ik vind iets dus ik ben (iets)’.

Kritiek uiten op machthebbers is één manier om je onzekerheid te temmen. Als de vijand een onzichtbare griezel is zet je er iemand tussen die je wél kunt zien en aanpakken. Prima, maar begrijp wie wel en niet iets kan met je kritiek. En wees niet al te teleurgesteld als jouw kritiek de koers van de samenleving als geheel niet weet te veranderen.

In deze tijden van corona valt het extra op hoe ons land in no-time wordt bevolkt door experts. Op basis van staatjes uit Italië, China en Zuid-Korea maken zij op dat het RIVM het allemaal niet zo goed begrijpt als zij, de autodidacte viro- en epidemiologen. Ze storten zich in discussies over de beste strategie in tijden van pandemie. Weten precies waar een virus wel of niet tegen bestand is. En strooien met kritiek alsof het gratis is – wat kritiek gelukkig ook is.

Knutselwerkjes
Het levert vaak koddige knutselwerkjes op. Bierviltjesberekeningen waaruit zonneklaar blijkt dat het beter ware kwetsbaren te isoleren dan wel aan hun lot over te laten zodat de rest lekker verder kan ondernemen. Of met evenveel aplomb gepresenteerde claims over de onontkoombaarheid van een totale lockdown het komende jaar. Weer anderen verspreiden filmpjes waarin ze het coronavirus bedanken omdat het ons tot inkeer en wijsheid zou brengen. En daar gaan anderen dan weer luidkeels hún kritiek over uitstorten.

Allen oordelen. Over hoe onvoorstelbaar dom het is dat er nu ineens blijkbaar te weinig IC-bedden, persoonlijke beschermingsmiddelen en laboratoriumtests zijn. Dat was onder hún bewind nooit gebeurd. Iedereen wist toch dat Bill Gates viif jaar geleden bij een TedX-praatje al gewaarschuwd had? Nou dan!

Of ze menen dat dit de straf van god, de planeet, Mao’s geest of Gaya is. Dat na deze pandemie het paradijs uitbreekt. De echte exoten koppelen het virus aan 9/11, Voldemort, Moriarty of de boeken van Dan Brown en voelen zich daar heel goed bij.

Nationale sport
Meningen hebben en uiten is onze nationale sport. Een hartstikke leuk tijdverdrijf. Roepen om leiderschap en duidelijke regels zodat ook de buurman weet waaraan hij zich te houden heeft is dat evenzeer. Hardop twijfelen over of de genomen maatregelen wel voldoende of misschien juist veel te zwaar zijn? Prima, ga je gang.

Zolang je je kritiek aan het juiste adres richt. Van de toon waarop Baudet en Wilders het kabinet bekritiseren mag je van alles vinden. Ze uiten hun kritiek op de plaats die daar bij uitstek voor bedoeld is: de Tweede Kamer. (Of je iedere week de bewindspersonen een dag van hun werk moet houden is een tweede.)

Degene die proberen de maatregelen te handhaven zijn níét degenen die je op gezeur moet trakteren. Zoals de schrijfster deed die op Twitter een hele discussie begon over ‘het nut van die winkelwagentjesmaatregel in de supermarkt’. (Die karretjes werden helemaal niet goed schoon gemaakt en haar eigen tas gebruiken was veel veiliger en dat zei ze ook en dat legde ze nóg een keer uit en tóch mocht ze er zo niet in en dat was belachelijk.) De jeugd die boa’s uitscheldt, de coronaparty-DJ’s, de “Ik doe toch lekker wat ik zelf wil”-feestjebouwers op dat balkon boven de fietsenwinkel hier om de hoek: ze laten vooral zien dat ze het niet helemaal snappen.

Overheid
Natuurlijk mag je hardop vinden dat de overheid niet het juiste doet. Onze democratie is gestoeld op dat recht. Maar ga nou niet in discussie met die jongen die bij de bouwmarkt of de woonboulevard aan de deur het verkeer staat te regelen. Hang niet het gebraden haantje uit door met al je kinderen frites te gaan halen bij de snackbar. Zoek niet steeds weer de discussie met mensen die het zonder jouw gezeur al zwaar genoeg hebben. Daar zit echt niemand op te wachten.

En hou je vooral aan de maatregelen. Als je het niet wilt doen omdat je het ermee eens bent, doe het dan omdat we nu allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Doe het uit dezelfde solidariteit waarmee je stond te klappen voor de zorg. Of doe het desnoods alleen omdat je anders €390,00 of meer moet aftikken.