motivatie, mensen mee krijgen, leiderschap, motiveren, draagvlak, teamcommunicatie, inspireren

Échte motivatie zit vanbinnen!

Motivatie, dát wil je zien! Daarom volgens hier zeven open deuren voor leiders die zich afvragen wat ze nu weer uit de kast moeten trekken om hun mensen wél mee te krijgen…

Je zou het soms niet zeggen, maar ieder mens is gemotiveerd. Voor iets. Je hebt van die mensen die in het weekend hun hand niet omdraaien voor een rijsttafel met 23 verschillende gerechten… of die de complete Amsterdamse grachtengordel nabouwen, op schaal…  of die op hun klarinet de sterren van de hemel spelen… terwijl diezelfde mensen op hun werk het bloed onder je nagels vandaan halen. Met hun gebrek aan betrokkenheid, hun eigenzinnigheid, hun passiviteit of kritiek.

De bevlogenheid die je op het voetbalveld ziet, wil je ook op de werkvloer
Niet zo gek dat je als leidinggevende niet altijd ziet wat je aan dat soort talenten hebt. Maar wel doodzonde. Het is nu eenmaal een van je belangrijkste taken om uit te vinden hoe je de bevlogenheid die sommigen alleen in hun privéleven lijken te stoppen ook op de werkvloer kunt oproepen. En dat is eenvoudiger dan het lijkt.

Zeven open deuren om samen vooruit te komen

1. Weet dat bevlogenheid, plezier en betrokkenheid voortkomen uit intrinsieke motivatie.
Waar mensen ook warm voor lopen in hun leven, er zijn 3 waarden die ze allemaal even belangrijk vinden. Drie kernwaarden die het denken en doen van ons allemaal bepalen. Daniel Pink heeft beschreven dat die drie dingen je intrinsieke motivatie bepalen:
Zingeving. Een hoger doel geeft aan waarom iets belangrijk is en welke waarde het heeft. Het geeft richting. De veelgehoorde Waarom of de ‘WHY’.
Autonomie. Mensen hebben graag de regie over hun eigen leven en over de manier waarop ze hun werk doen. Geef ze de kans zelf te bedenken wat hun bijdrage kan zijn aan het hogere doel.
Meesterschap. Niemand maakt met opzet fouten – uitzonderingen natuurlijk altijd daargelaten – en iedereen wil ergens goed in zijn. Hoe vaker mensen doen wat ze goed kunnen, hoe beter ze daarin worden en hoe meer voldoening ze daaruit halen.

2. Geef je mensen richting. Als jij als leidinggevende duidelijk maakt waar jullie het als team voor doen, welk doel je met je mensen wilt bereiken en waarom dat zinvol is, geef je mensen houvast.

3. Geef je mensen de ruimte. Laat ze zelf bedenken hoe ze vanuit hun persoonlijke drijfveren en ambities een bijdrage kunnen leveren aan het beoogde resultaat.

4. Laat je mensen vooral doen waar ze heel erg goed in zijn.

5. Kijk naar je mensen. Nee, kijk nog eens. Wat zie je? Ga voorbij aan wat je denkt over je medewerkers te weten. Zet je irritaties even opzij. Heb oog voor de talenten en sterke punten van mensen.

6. Praat met je mensen. Kom er samen achter waar hun intrinsieke motivatie ligt. En op welke manier ze vanuit die motivatie een   waardevolle bijdrage aan het doel kunnen leveren.

7. Waardeer en stimuleer wat goed is. De kracht van een welgemeend compliment kán niet overschat worden.

Doe er je voordeel mee!