Woorden brengen je ideeën tot leven.

De juiste woorden brengen ideeën tot leven

Goede ideeën sneuvelen als je ze niet treffend onder woorden brengt. Geef ze een eerlijke kans. Maak ze enthousiasmerend, na te vertellen, inhoudelijk kloppend en onweerstaanbaar. Wij kunnen je helpen ideeën tot leven te brengen door met jou de juiste woorden te vinden.

We ontmoeten vaak mensen die zowat uit elkaar spatten van de energie en goede bedoelingen. Ze hebben lang en hard en goed nagedacht, voors en tegens afgewogen en nu hebben ze een oplossing waar iedereen beter van wordt. Het levert mooie gesprekken op. Gesprekken waarbij we helaas vaak een stevig beroep moeten doen op onze interviewvaardigheden. Mensen vinden het vaak namelijk tamelijk lastig hun verhaal goed onder woorden te brengen.

Restmateriaal
Het is vaak ook lastig. Na het bedenken en fijnslijpen van een idee blijft in je hoofd allerlei restmateriaal achter. Hoofdzaken, bijzaken, losse gedachten, doodlopende denklijnen: het ligt er allemaal nog. Het oogt als een houtwerkplaats waar iemand een boekenkast bouwde. Her en der houtkrullen, spijkers, schroeven, gereedschap, overal een dikke laag schuurstof, afgekeurde planken (scheef!) en afgezaagde stukken met hulplijnen erop. Alles was gedurende het ontstaan van belang. Nu telt alleen nog het eindresultaat.

Een kast stof je een keer af en daar staat-ie. Misschien nóg een laagje beits of een extra poetsbeurt maar dat was het dan wel.

Als het resultaat een idee is ben je als maker bang dat je te veel weglaat. Sta je in de etalage nóg te klooien met details, uitweidingen, tekeningen en andere overbodige tierelantijnen die de toeschouwer het zicht ontnemen op wat er écht toe doet. Een mooie kast verkoopt zichzelf. Een idee niet.

Frisse wind
Vind hulp om je goede idee een eerlijke kans te geven. Vind een paar mensen die de deuren eens lekker tegen elkaar open zetten en zo een frisse wind door de werkplaats van je geest laten waaien. “Zo, jij had een goed idee? Vertel eens…”

Onze briefinggesprekken lijken in dit stadium alle kanten op te schieten. Nadine zoekt structuur, Hans duikt de ene na de andere diepte in. Soms drijven we een prospect daarmee tot wanhoop. (Sorry, jullie weten zelf vast wel wie jullie zijn.) Vaker ontstaat een wonderlijk verbond. Jouw enthousiasme en vakkennis paren zich aan ons vermogen vragen te stellen, lijn te brengen in chaos en verhalen te ontdoen van onnuttig zaagsel.

Spiegel
Mensen kijken in onze spiegel en zien dat ze trots mogen zijn op wat ze al tot stand brachten. Het balen en aan zichzelf twijfelen stopt, ze krijgen weer oog voor de mogelijkheden die hun idee biedt.

Staande het gesprek geven we de eerste woorden aan wat eerder onzegbaar leek. Identificeren doelgroepen en hun wensen. Kappen een bospad door een ondoordringbaar woud van hersenspinsels. Spelen alvast met zegswijzen, analogieën, frames. Vragen nog eens kritisch dóór waar we nog gaten of denkfoutjes vermoeden. Soms blazen we ter plekke leven in wat gesneuveld of te mistig leek.

Lukt het nu even niet een rapport, onderzoek, raadsvoorstel, nota, artikel, notitie, interview of toespraak de juiste woorden te geven? Tien tegen één ben je al veel verder dan je denkt. Hoeven we je alleen maar even op gang te trekken. Mócht het nodig zijn dat je ideeën en gedachten even bij ons logeren zodat wij ze van taal kunnen voorzien of er eindredactie op plegen dan zijn zij (en jij) natuurlijk ook van harte welkom.